Κοινωνιολογία των Έμφυλων Σχέσεων

 

 

Ξεκινώντας από τις βασικές θεωρίες κοινωνικοποίησης, που δίνουν έμφαση στην κοινωνική δόμηση του φύλου, το μάθημα εξετάζει τη διαφορετικότητα των δύο φύλων σε ποικίλους τομείς της κοινωνικής ζωής. Αντιπαραβάλλοντας παραδείγματα πρωτόγονων κοινωνιών όπου απουσιάζουν οι διαχωριστικές γραμμές των φύλων, γίνεται κατανοητό πώς στις σύγχρονες κοινωνίες οι άνδρες και οι γυναίκες ταυτίζονται με το κοινωνικό τους φύλο. Αναφορές γίνονται επίσης στη σημασία των βιολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων σε χώρους όπως η εκπαίδευση και η αγορά εργασίας. Υιοθετώντας την κοινωνιολογική προσέγγιση εξετάζονται σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα από τη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα, που αφορούν και τα δύο φύλα. Μέσα από τη συζήτηση των σύγχρονων πολιτικών gender-mainstreaming της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διάστασης μεταξύ αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων χωρών, αναλύεται ο ρόλος κοινωνικών θεσμών στη διαιώνιση στερεοτύπων σχετικά με τα φύλα.

 

Το μάθημα εντάσσεται στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών για Θέματα Φύλου και Ισότητας του Ε.Κ.Π.Α. Διδάσκεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά.

 

 

Είμαι ο επιστημονικά υπεύθυνος, αλλά το μάθημα θα διδαχθεί από την Ασπασία Τσαούση, Διδάκτορα Κοινωνιολογίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου του Σικάγο και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Athens Laboratory of Business Administration (ALBA).

 

Εδώ μπορείς να βρεις γενικές πληροφορίες για το μάθημα

Εδώ μπορείς να βρεις τη φόρμα επιλογής θέματος για εργασία

Εδώ μπορείς να βρεις τα θέματα για εργασία

Εδώ μπορείς να βρεις πληροφορίες για την προφορική παρουσίαση της εργασίας

Εδώ μπορείς να βρεις το πρόγραμμα των προφορικών παρουσιάσεων (και σε Word)

Εδώ μπορείς να βρεις πληροφορίες για τη γραπτή εργασία

Εδώ μπορείς να βρεις τα φυλλάδια που έχουν ήδη μοιραστεί στο μάθημα

Για να επικοινωνήσεις ηλεκτρονικά με τη Δρ. Α. Τσαούση πάτησε εδώ

 

 

για να διαβάσετε κείμενα σε PDF θα πρέπει να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα

Acrobat Reader το οποίο μπορείτε να βρείτε δωρεάν εδώ

 

 

 

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Βιογραφικό

Έρευνα

Άρθρα

Μαθήματα

Ώρες Γραφείου

Links

Οδηγός για Φοιτητές

Διπλωματικές Εργασίες

Συστατικές Επιστολές