Οδηγός για Φοιτητές

 

 

Ο οδηγός αυτός θα ανανεώνεται τακτικά με απαντήσεις σε νέα ερωτήματα

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

 

Ο οδηγός αυτός απευθύνεται στους φοιτητές του Τμήματος Μ.Ι.Θ.Ε.

 

Οι φοιτητές του Τμήματος Νομικής θα πρέπει να μπουν εδώ

Οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα πρέπει να μπουν εδώ

Οι φοιτητές άλλων τμημάτων θα πρέπει να μου στείλουν email

 

Ο οδηγός αυτός ενδιαφέρει εκείνους τους φοιτητές του Τμήματος ΜΙΘΕ που θα επιθυμούσαν να συνεργαστούν μαζί μου στο πλαίσιο μαθημάτων επιλογής ή στην εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας τους. Ενδιαφέρει επίσης εκείνους που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη νομική επιστήμη, στα οικονομικά, στη διοίκηση επιχειρήσεων, ή στις κοινωνικές επιστήμες γενικότερα (πολιτική επιστήμη, κοινωνιολογία, οικονομική ανάλυση του δικαίου, θεωρία θεσμών κλπ.) στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ή να συνεργαστούν στο μέλλον μαζί μου σε μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό επίπεδο. Ίσως χρησιμεύσει επίσης και σε εκείνους που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι θέλουν να κάνουν στο μέλλον και θα άκουγαν με ενδιαφέρον κάποιες ιδέες που θα τους βοηθήσουν να προσανατολιστούν.

 

Στο παρακάτω κείμενο χρησιμοποιώ το αρσενικό γένος (π.χ. «φοιτητής», «φοιτητές») με ουδέτερο περιεχόμενο για να αναφερθώ σε φοιτητές και φοιτήτριες. Αν και οι φοιτήτριες στο Τμήμα μας είναι πολύ περισσότερες των φοιτητών, προτίμησα να αποφύγω το ενοχλητικό φοιτητής/τρια αλλά και την αποκλειστική χρήση του θηλυκού (κατά τα αμερικάνικα πρότυπα) που είναι ακόμα πρόωρη για την Ελλάδα. Ελπίζω η επιλογή μου να μην θεωρηθεί σοβινιστική!

 

 

Γιατί χρειάζεται ο οδηγός και γιατί αποφάσισα να τον φτιάξω; Ολοκληρώνοντας ένδεκα ακαδημαϊκά έτη διδασκαλίας στο Τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε. (2001-2012), έχω διαμορφώσει μια σαφή εικόνα για το ποιες είναι οι ανάγκες των φοιτητών, αλλά και οι δικές μου δυνατότητες. Ο οδηγός αυτός έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μου εδώ και εννιά χρόνια κι έχει βοηθήσει ιδιαίτερα εμένα αλλά και πολλούς φοιτητές. Ο στόχος μου είναι να σας βοηθήσω να εκμεταλλευτείτε μερικές από τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει το Τμήμα μας, οργανώνοντας τις σπουδές σας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, διαμορφώνοντας και ιεραρχώντας τις προτεραιότητές σας.

 

Αφορμή για την απόφασή μου να δημιουργήσω αυτόν τον οδηγό είναι η καλύτερη οργάνωση της δικής μου διδασκαλίας και έρευνας. Από τη μια έχω διαμορφώσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια, ξέρω δηλαδή με ποια θέματα θα καταπιαστώ στο εγγύς μέλλον και έχω κατασταλάξει στα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα. Θα επιθυμούσα, λοιπόν, να συνεργαστώ με άτομα που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα, αλλά και να κατανείμω το χρόνο μου εκεί που θα αξιοποιηθεί περισσότερο. Με απλά λόγια, με ενδιαφέρουν οι φοιτητές που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στη σχέση μας τόσο όσο κι εγώ.

 

Ο οδηγός αυτός λοιπόν έχει σαν στόχο να καθοδηγήσει όσους ενδιαφέρονται για τα μαθήματά μου να κάνουν σωστά τις επιλογές τους.

 

Αν υποθέσουμε πως ενδιαφέρομαι, από πότε μπορώ να ξεκινήσω; Ουσιαστικά, μετά το τέλος του δεύτερου έτους. Στη διάρκεια του δεύτερου έτους (Γ´ εξάμηνο) θα συνεργαστούμε σε ένα υποχρεωτικό μάθημα: Αρχές Οικονομικής Ι. Στο μάθημα αυτό (το οποίο διδάσκω σε συνεργασία με τον Καθ. Σταύρο Δρακόπουλο) θα έχω την ευκαιρία να σας γνωρίσω και να δω τις δυνατότητές σας.

 

Όμως η πραγματική ευκαιρία για συνεργασία θα μας δοθεί από το Ε´ εξάμηνο και μετά. Στο εξάμηνο αυτό διδάσκω το υποχρεωτικό μάθημα Θεωρία Δικαίου και Θεσμών. Το μάθημα διδάσκεται πλέον με τρόπο που μου επιτρέπει να αποκτήσω μια ολοκληρωμένη εικόνα των φοιτητών. Επιπλέον, θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους φοιτητές ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τη συνεργασία μαζί μου.

 

Πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα που προτείνω παρακάτω, καλό είναι να έχετε ολοκληρώσει το Ε´ εξάμηνο και ιδιαίτερα το μάθημα Θεωρία Δικαίου και Θεσμών (ακόμα κι αν δεν το έχετε περάσει, τουλάχιστον να το έχετε παρακολουθήσει).

 

Μπορούν τα μαθήματα και τα σεμινάριά σας να τα παρακολουθήσουν οι φοιτητές όλων των κατευθύνσεων; Ναι. Εάν έχετε επιλέξει τη Γενική Κατεύθυνση ή την Κατεύθυνση Φιλοσοφίας μπορείτε να επιλέξετε τη Φιλοσοφία του Δικαίου ως ένα από τα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα που θα πρέπει να περάσετε. Εάν έχετε επιλέξει την Κατεύθυνση Ιστορίας μπορείτε να το επιλέξετε ως ένα από τα μαθήματα γενικής επιλογής.

 

Την Άνοιξη του 2013 θα διδάξω για πρώτη φορά στο Τμήμα μας το μάθημα «Ιστορία των Πολιτικών & Συνταγματικών Θεσμών της Ελλάδας, 1821-2013». Είναι μάθημα γενικής επιλογής.

 

Λοιπόν, τι θα πρέπει να κάνω; Στο Στ' εξάμηνο προσφέρω το πρώτο στη σειρά μάθημα επιλογής: Φιλοσοφία του Δικαίου (μάθημα υποχρεωτικής επιλογής της κατεύθυνσης της Φιλοσοφίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας). Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μαθήματος για να δείτε τι ακριβώς θα κάνουμε στο μάθημα αυτό. Θα συμβούλευα επίσης να συζητήσετε με συμφοιτητές σας που το έχουν επιλέξει στο παρελθόν. Ουσιαστικά θα συζητήσουμε μια σειρά πρακτικών θεμάτων χρησιμοποιώντας θεωρίες που διδαχθήκατε στο μάθημα Θεωρία Δικαίου και Θεσμών. Το σεμινάριο αυτό είναι για μένα το σημαντικότερο απ’ όσα διδάσκω στο Τμήμα μας. Αποτελεί τη βάση για κάθε περαιτέρω συνεργασία με τους φοιτητές.

 

Στόχοι του σεμιναρίου (όσον αφορά τους φοιτητές) είναι οι εξής:

 

·        Να έρθουν σε επαφή με τη θεσμική διάσταση και τον πολιτικο-φιλοσοφικό προβληματισμό πάνω σε μια σειρά προβλημάτων, κυρίως μέσα από τις παρουσιάσεις των φοιτητών και τη μεταξύ τους συζήτηση.

 

Παρένθεση (Σε τι θα μου χρησιμεύσουν όλα αυτά;) Σε ο,τιδήποτε κι αν κάνεις μετά στον ακαδημαϊκό χώρο ή στην αγορά εργασίας. Το να μάθεις να αναγνωρίζεις ένα πρόβλημα, να το αναλύεις, να προτείνεις εναλλακτικές λύσεις, να τις παρουσιάζεις προφορικά και γραπτά και να κατανοείς το έργο των συναδέλφων σου είναι βασικά προσόντα που κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα αλλά και κάθε δημόσιος οργανισμός ή ιδιωτική επιχείρηση αναζητούν.

 

Ας πούμε ότι παρακολουθώ το μάθημα και τα πηγαίνω καλά. Τι θα κάνω από εκεί και πέρα; Μετά τη Φιλοσοφία του Δικαίου μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε και το μάθημα «Ιστορία των Πολιτικών & Συνταγματικών Θεσμών της Ελλάδας, 1821-2013».

 

Πρέπει δηλαδή να διαλέξω όλα τα παραπάνω; Όχι! Επαναλαμβάνω πως απλά προτείνω ένα πρόγραμμα εξειδίκευσης που μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος θέλει – και πάντα μέχρι το σημείο που μπορεί!

 

Αν παρακολουθήσω όλα αυτά τα μαθήματα, θα δεχτείτε να επιβλέψετε την πτυχιακή μου εργασία; Πολύ ευχαρίστως εφόσον πληροίς τις προϋποθέσεις που θα βρεις εδώ.

 

Το πρόγραμμα φαίνεται αρκετά δύσκολο και ανταγωνιστικό. Θα τα βγάλω πέρα; Είναι όντως και δύσκολο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό (ομολογώ πως κάθε φορά εντυπωσιάζομαι ευχάριστα από τη διάθεση για εργασία και τον ενθουσιασμό κάποιων παιδιών). Το αν θα μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα, εξαρτάται καθαρά από σένα.

 

Εγώ θέλω απλά να επιλέξω μαθήματα επιλογής, χωρίς να χρειάζεται να τα παρακολουθήσω και χωρίς να κουραστώ. Καταρχήν κακώς έχασες το χρόνο σου διαβάζοντας όλα τα παραπάνω! Επειδή όμως η παρακολούθηση δεν είναι υποχρεωτική και όλα τα παραπάνω μαθήματα έχουν απαλλακτική εργασία, μπορείς να αναλάβεις ένα θέμα και αν η εργασία σου είναι αξιοπρεπής μπορείς να περάσεις το μάθημα μ’ έναν χαμηλό βαθμό (5 ή 6).

 

Θα ήθελα να ακολουθήσω το πρόγραμμα, αλλά διστάζω γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρξα …υπόδειγμα φοιτητή. Αν πιστεύεις πως μπορείς να «ανανήψεις» και είσαι διατεθειμένος να εργαστείς, πέρασε από το γραφείο μου για να το συζητήσουμε. Μερικοί από τους καλύτερους φοιτητές μου ανήκαν αρχικά σ’ αυτή την κατηγορία.

 

Θα πάρω όμως συστατική επιστολή; Όχι απαραίτητα. Για τους κανόνες χορήγησης συστατικής επιστολής, βλ. εδώ.

 

Παρακολούθησα το πρόγραμμα και ενθουσιάστηκα! Τι άλλα σχετικά μαθήματα επιλογής μπορώ να παρακολουθήσω; Αν σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα προβλήματα της φιλοσοφίας του δικαίου και της θεωρίας των θεσμών, θα πρέπει απαραίτητα να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια που διδάσκουν οι συνάδελφοί μου Σπύρος Βλιάμος, Σταύρος Δρακόπουλος, Χρυσόστομος Μαντζαβίνος και Γιώργος Γκότσης.

 

Ορισμένα πράγματα δεν τα κατάλαβα καλά. Τότε πέρασε από το γραφείο μου να τα συζητήσουμε. Μπορείς επίσης να μου στείλεις email.

 

 

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Βιογραφικό

Έρευνα

Άρθρα

Μαθήματα

Ώρες Γραφείου

Links

Οδηγός για Φοιτητές

Πτυχιακές Εργασίες

Συστατικές Επιστολές